İklimlendirme Sektörü Üniversite-Sanayi Etkileşim Günleri

İSKİD, 25 Mart Perşembe günü, “İklimlendirme Sektörü Üniversite-Sanayi Etkileşim Günleri” dijital etkinliğinde farklı üniversitelerin mühendislik fakültesi öğrencileri ile buluştu. İSKİD üyesi Arçelik, Cenk, Daikin, Frigoblock, Friterm, Ges Teknik, Karyer, Refkar, Systemair HSK, Termokar, Üntes ve Venco firmalarının katkıları ile gerçekleşen dijital etkinlikte, Cem Genç "Akıllı Binalarda İklimlendirme Sistemleri ve Yapay Zeka", Hakan Acar "İklimlendirme Sistemlerinde Yalın Üretim" konularında sunumlarını mühendislik öğrencileri ile paylaştılar.

İSKİD Üniversite Sanayi İş birliği ve Burs Komisyonu Başkanı Herman Haçaduryan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen webinarda, İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, iklimlendirme sektörü ve İSKİD’in çalışmaları konusunda öğrencilerle bilgiler paylaştı.

Ozan Atasoy mühendislik öğrencilerine yönelik yaptığı konuşmada, “İklimlendirme sektörü geniş kapsamı ile günümüzde Covid-19 aşılarının saklanmasından, savunma sanayine kadar birçok alanda stratejik önemde olan ve yaklaşık 5 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye’deki lokomotif sektörlerden biridir. Mühendislerin yoğun çalıştığı bir sektör olarak önemli oranda teknik elemanın istihdam ediliyor” dedi. Sözlerine devam eden Atasoy, “Gençlerin özellikle sektördeki AR-GE faaliyetlerine önemli katkılarının olacağına düşünüyorum. Sektörümüz açısından da dikkatle takip edilen küresel ısınma ve iklim değişikliği konularında, sektör için yeni teknolojilerin geliştirilmesinde mühendis adaylarının önemli çalışmalara imza atacağına inancımız tamdır” dedi.

İSKİD Üniversite Sanayi İş birliği ve Burs Komisyonu Başkanı Herman Haçaduryan ise yaptığı konuşmada, Türkiye İklimlendirme Sektörü ile ilgili verileri öğrencilerle paylaştı. Konuşmasında Türkiye’nin ürettiği iklimlendirme ürünlerinin dünyada kalitesi ile bilinen ve geniş pazarlara ulaşabilen, talep edilen ürünler olduğunu söyledi. İklimlendirme sektörünün 350 bin kalifiye ve genç istihdama sahip olduğu ve yabancı yatırımcılarında Türkiye pazarına yaptıkları yatırımlarla girdiklerini, coğrafi konumu ile de ülkemizin ihracat üssü haline geldiğini söyledi.

Webinarda Cem Genç "Akıllı Binalarda İklimlendirme Sistemleri ve Yapay Zeka" konulu sunumunda önemli bilgileri paylaştı. Binalardaki akıllı otomasyon sistemlerinde yapay zekanın da kullanılmasıyla enerji verimliliği konusunda önemli gelişmeler sağladığını söyledi.

Yoğun data kullanımı ve bu datanın işlenmesinin giderek artması sonucu yapay zeka teknolojisinin zorunlu olarak kullanılması gereken bir teknoloji olduğunu, akıllı binaların hayatımıza önümüzdeki dönemlerde daha çok gireceğini sözlerine ekledi.

Webinarda son sunumu Hakan Acar, " İklimlendirme Sistemlerinde Yalın Üretim" konusunda gerçekleştirdi. Hakan Acar yaptığı sunumda “Yalın Felsefe” ‘nin içinde yer alan Saygı, Sürekli İyileştirme gibi kavramların zaten kendi kültürümüzde olan kavramlar olduğunu, yalın düşüncenin ise yapısında hiçbir gereksiz unsuru barındırmayan bir kavram olduğunun altını çizdi. İklimlendirme Sektörünün Operasyonel Mükemmellik, Ürün Liderliği ve Müşteri Odaklılık olarak üç disiplini de barındırmasının, sektöre yeni girecek mühendis adaylarına önemli bir avantajlar sunduğunu söyledi.

İSKİD, Üniversite Sanayi İş birliği çalışmaları kapsamında organize edilen dijital etkinlik, öğrencilerden gelen soruların cevaplanması ile son buldu.

 

TOP