İç Hava Kalitesi Nasıl Ölçülür?

Ölçmek bilmektir …
Ölçülebileni ölçün, ölçülemeyeni ölçülebilir hale getirin.

Galileo Galilei
1564 – 1642

Neden Ölçüm Yapıyoruz

İç Hava Kalitesi Ölçümü; kapalı mekanlardaki kirletici konsantrasyonların belirlenmesi için ortam havasında yapılan ölçümlerdir.

Oksijen havanın ana bileşenlerinden biridir. Hayatın sürdürüle bilirliği için gerekli olan oksijen normal sıcaklıkta kokusuz, tadsız ve renksizdir. Olağan yanma için oksijene ihtiyaç vardır. Oksijen eksikliği veya oksijen miktarındaki değişiklikler, nefes almada zorluklar yaratır.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 4 milyondan fazla insan kapalı ortamlardaki hava kirliliğinden ötürü ölmektedir. İnsanlar zamanlarının % 70-90’ını kapalı ortamlarda geçirirler, ancak ne yazık ki kapalı ortamlardaki hava açık havaya kıyasla çok daha kirli ve kalitesizdir.

Taşınabilir küçük cihazlar ile ölçüm;

Bu küçük cihazlar ile CO2, CO miktarını ölçerek ortamın hava kalitesi belirlenebilir. Ortamdaki CO sensör tarafından algılanır. Algılanan gaz, sensör çıkışında bir gerilim oluşturur. Mikroişlemci tarafından işlenen bu değerler cihaz üzerindeki ekrana değerleri yazarak kirlilik oranı belli olmuş olur. Sınır değerlerinin aşıldığını ölçtüğü zaman sesle ikaz eder.  Genellikle iç ortamlarda kullanılır.

Mobil(gezici) araçlar ile ölçüm;

Hava kalitesinin belirlenmesi, kirliliğin ve havadaki partiküllerin ölçümü için oluşturulan mobil araçlar ile ölçülen değerler dünya standartlarına uygun olarak yapılır. Bu ölçümler dış mahallerin hava kalitelerini ölçmek için kullanılır.

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP