İç Hava Kalitesi Nasıl Artırılır > Mekanik Havalandırma

Mekanik Havalandırma

Günümüzde en verimli ve gelişmiş havalandırma türü, mekanik havalandırmadır. Zira mahaller için iç ortamda bulunan havanın kalitesi kadar iç ortamın sıcaklık ve nem koşulları da çok önemlidir. Doğal havalandırma yöntemleri ile bu kontrol oldukça zordur ve fazlasıyla dış ortamın koşulları ile sınırlı kalırız. Mekanik havalandırmada ise, isteğe bağlı olarak aldığımız taze havayı şartlandırmak da mümkündür.

Mekanik havalandırma yönteminde iç ortamdaki kötü havanın ve dış ortamdan içeriye alınacak taze havanın mekanik yollarda yapılması sağlanır ve bu sistem bize aynı zamanda iç ortamın sıcaklık ve nem koşullarını da kontrol etmemizi sağlar. Bu yöntemde her iki hareket de fanlar yardımı ile yapılır. Besleme ve egzoz havaları arasında genellikle bir ısı geri kazanım sistemi vardır. Özellikle konut tipi uygulamalarda, bu ısı geri kazanım verimi %85’in üzerine çıkabilir. Dolayısıyla, kayda değer hiçbir ekstra ısıtma/soğutma yükü gerektirmeden, tüm yıl boyunca ortama taze hava sağlanıp basınç dengesi gözetilebilir.

Sistemde ihtiyaç duyduğumuz taze havayı sağlarken aynı zamanda bu havayı koşullandırarak yani ısıtarak veya soğutarak da iç ortam yüklerini kontrol de edebiliriz.

Bazı durumlarda iç ortam yüklerini almak için gerekli hava miktarı, bu ortamın ihtiyacı olan taze hava miktarından fazla olabilir. Bu durumda da ihtiyaç duyulan taze hava miktarını, iç ortam havası ile karıştırarak da enerji verimi sağlanabilir. Bu sistemlere ise “tam havalı sistemler” deriz ve merkezi olarak hava yoluyla mahallerin hem şartlandırılması hem de iç ortam hava kalitesinin sağlanmasında kullanılırlar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

TOP