Kötü İç Hava Kalitesi Tehditleri

Tedavi sürecinde gecikme

Havadaki partikül maddeler (PM10) “akciğerlere ulaşarak iltihaplanmaya ya da insanları çok olumsuz etkileyerek kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere bir çok solunum yolu hastalığına neden” olabiliyor. Dolayısıyla bu partiküllerin havadaki oranı, kirliliğinin en önemli göstergelerinden biri olarak kabul ediliyor.

Batı Avrupa ile kıyaslandığında genel olarak Türkiye’de hava kirliliği çok ciddi bir sorun ve mücadele çok bilinçli değil. Akciğer hastalıklarının hepsi soluduğumuz hava ile ilişkili. Çünkü havayı devamlı alıp veriyoruz ve havada olanları süzme veya filtre etme şansımız yok. Bu durumda da hemen bütün akciğer hastalıklarının hava kalitesi ve kirliliği ile doğrudan ilişkisi var.

Dünya Sağlık Örgütü, toz ve duman gibi hava kirliliğine yol açan ince partiküllerin metreküp başı 10 mikrogramın altında tutulmasını öneriyor. Araştırmacılarsa küresel kirliliğin metreküp başı 44 mikrogramdan 25’e düşürülmesi halinde dünya çapında depresyona yakalanma riskinin %15 oranında azalabileceğini savunuyor.

Sağlıklı temiz hava insan sağlığı için en önemli ihtiyaçtır. Soluduğumuz havanın kalitesi, en az tükettiğimiz gıdalar kadar önemli.

Hastalıklarımızdan daha kısa sürede kurtulmak ve vücut direncimizin yükselmesi için yüksek hava kalitesi, canlı bir vücudun önemli şartlarındandır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

TOP