Türkiye, klimada 18 yılda, sıfırdan Avrupa liderliğine yürüdü…
İSKİD - İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği, iç pazarda önceki yıl 800 bin adet düzeyinde olan ev tipi split klima satışının, 2017’de 1 milyon adede ulaştığını, 1 milyon adet de ihracat gerçekleştirildiğini açıkladı ve bu yaz yüksek talep nedeniyle, montaj yoğunluğuna karşı, tüketicilere klima gereksinimlerini karşılamakta gecikmemeleri uyarısında bulundu.
Küresel ısınmanın etkisini daha güçlü hissettirdiği 2000’li yıllarda, iklimlendirme sektöründe büyük gelişme kaydeden Türkiye, üretim kapasitesi ve pazar büyüklüğünde Avrupa’nın klima lideri konumuna ulaştı. – İSKİD - İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği iklimlendirme sektöründe 2017 yılını değerlendirmek amacıyla düzenlediği basın toplantısında, 2016 yılında 797 bine yaklaşan split klima dış ünite satış adetlerinin, geçen yıl 968 bini aştığı açıkladı.
İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yönet, konutlarda klima kullanım oranının potansiyelin gerisinde olduğunu belirterek, “2017 yılında Eylül ayı sonuna kadar ÖTV’nin sıfırlanması, satışlarda yüzde 22 gibi önemli bir artışa yol açtı ve bu sayede, KDV, istihdam ve SGK priminde artış elde edildi. 1 milyon adetlik satış 30-35 bin yetkili servis gerektiriyor ve istihdama katkı sağlıyor. Klimanın bir ihtiyaç olduğu gerçeğinden yola çıkarak, ÖTV gibi küçük bir vergiyi yeniden sıfırlayarak, çok daha önemli faydalar sağlanabileceğini belirtmek istiyoruz” dedi.
R-32 Gazı, yüksek enerji verimliliğine sahip ve çevre dostu…
Dünya klima pazarının 70 milyar doları aştığını kaydeden İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu ise, Türkiye’de üretim kapasitesi ile birlikte klima pazarının da hem nicelik, hem nitelik yönünden hızlı bir gelişim gösterdiğini ifade etti. 2017’de klima satışlarındaki hızlı yükselişle birlikte, yüzde 40’a varan enerji tasarrufu sağlayan A++ enerji sınıfındaki ürünlere ve inverter kompresörlü ürünlere talebin arttığını anlatan Topakoğlu, AB’ye uyum sürecinin de özellikle çevre ve enerji verimliliği açısından sektördeki teknolojik gelişmeye ivme kazandırdığını belirtti.
İSKİD Split ve Değişken Soğutkan Debili Klimalar Komisyonu Başkanı Dr. Andaç Yakut da, sektör olarak çevreye özel önem verildiğini; AB enerji verimliliği ve çevre yönetmeliklerine uyum kapsamında yüksek enerji verimliliğine sahip, küresel ısınmaya olan etkisinin çok daha düşük olması sebebiyle R32 gazının Türkiye’de de kullanılmaya başlandığını belirtti. Yaşam kalitesi ve sağlık için, konfor aralığı, dış ortam sıcaklığına da bağlı olarak kış şartlarında 20-22 ºC – yaz şartlarında ise 24-27 ºC ve % 40 – 60 bağıl nem değerleri tercih edilmesi gerektiğini, iç ortam havası ile ilgili memnuniyetsizliğin %10 artmasının performansı %1 düşürdüğünün bilimsel olarak kanıtlandığını anlatan Dr. Andaç Yakut, “İklimlendirme, klimalar yoluyla kapalı mekanlardaki hava kalitesini arttırır” diye konuştu.