Türkiye iklimlendirme sektörünün, toplumun yaşam kalitesini artıran çalışmalarında, çevreyi gözeten, yenilikçi, güvenilir nitelikleriyle gelişmesi; sektörü yurtiçinde olduğu kadar yurtdışında da saygın ve öncü bir konuma taşıma vizyonuyla faaliyetlerini yürüten İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği İSKİD, klima kullanıcılarına normalleşme sürecine girerken klima kullanımı ve iç hava kalitesi konusunda rehberlik yapacak bir çalışmayı hayata geçirdi. İSKİD, bu çerçevede “Yeni Dönemde Evlerde Klima Kullanımı ve İç Hava Kalitesi İçin Ne Yapılmalı?” konulu bir webinar düzenledi. 5 Haziran Cuma günü saat 13:00’te Zoom üzerinden düzenlenen online etkinlikte, konunun uzmanları görüşlerini paylaştı.
“Yeni Dönemde Evlerde Klima Kullanımı ve İç Hava Kalitesi İçin Ne Yapılmalı?” konulu webinar, klima kullanıcılarına, pandemi süreci sonrasına ilişkin farklı bir bakışı açısı kazandırma amacıyla düzenlendi. Moderatörlüğünü Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Özden Ağra’nın yaptığı online oturumda, İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy, İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu ve Havalandırma Komisyonu Üyesi Özgür Küçükhüseyin, konuşmacı olarak yer aldı.
Webinarda ilk olarak söz alan İSKİD Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Atasoy etkinliği düzenleme amaçlarını açıkladı. Atasoy, “Ev tipi klima kullanımı, özellikle içinden geçtiğimiz bu süreçte hepimizi yakında ilgilendiren bir konu. İnsanların kafasında hala soru işaretleri olduğunu gördük ve bu konuda bilgilendirme yapmak istedik” dedi.
“Klima filtresinin düzenli temizlenmesi enerji tasarrufu sağlıyor”
Online oturumda ev tipi klima kullanımı konusunda açıklama yapan İSKİD Yönetim Kurulu Üyesi Can Topakoğlu, “Pandemi döneminde yaşam şeklimiz, çalışma koşullarımız, alışveriş tercihlerimiz ciddi şekilde değişiklik gösterdi. Bu dönemde klima kullanımı ile ilgili soru işaretleri de belirdi. Kendini evlerinde karantina altına almış olan son kullanıcılarımızın, evlerindeki ev tipi klima cihazlarını kullanmalarında hiçbir sakınca bulunmuyor. Ev tipi klimalarda virüs yayma gibi bir durum söz konusu değil. Evlerine servis çağırmak isteyenler, yetkili servisleri tercih edebilir. İçinde bulunduğumuz günlerde birçok marka yetkili servisleri için ciddi hijyen tedbirleri alıyor. Evlerimizde pencere açarak yapılan doğal havalandırma da sağlığımız için son derece önemli. Yaz sezonu öncesi klima filtrelerinin temizlenmesi hem enerji tasarrufu hem de klima filtresi üzerinde birikmiş toz, polen gibi kirleticiler nedeniyle tavsiye ediliyor” dedi.
“Doğal havalandırma, hem fiziksel hem psikoloji sağlığımız için çok önemli”
Webinarda yaptığı konuşmada hasta bina sendromuna değinen Havalandırma Komisyonu Üyesi Özgür Küçükhüseyin, “Hasta bina sendromunu, bina içerisindeki kişileri hasta eden binalar veya hijyen şartlarını sağlayamayan, kendisi hasta olan binalar olarak ifade edebiliriz. Hasta bina sendromu; göz, burun ve boğazda kızarıklık, zihinsel yorgunluk, uykusuzluk, solunum enfeksiyonu, artan şekilde öksürme, ses kısılması gibi semptomlara neden olabilir. Bu noktada iç hava kalitesi büyük önem taşıyor. Doğal havalandırma, hem fiziksel hem psikoloji sağlığımız için çok önemli. Evimizi havalandırmayı göz ardı etmemek gerekiyor” şeklinde konuştu. İklimlendirme sektörünün dinamik bir sektör olduğunu vurgulayan Küçükhüseyin, “Pandemi koşullarında uzun süre yaşama ihtimaline karşı, iklimlendirme alanında da hazırlıklı olmamız lazım. Oldukça dinamik bir yapımız var. İlerleyen günlerde bununla ilgili inovatif gelişmeler yaşanacaktır” dedi.
“Yıllık bakım, filtre temizliği ve kapalı mekan havalandırmasıyla klimalarımızı kullanabiliriz”
Etkinliğin moderatörü Prof. Dr. Özden Ağra, “Bugünkü webinarda bireysel klima kullanımını ele aldık. Bireysel klima kullanımının tehlikeli olduğuna dair bir veri yok. Bugüne kadar bu tarz bir vaka görülmedi. Sıcaklıkların kendini iyiden iyiye hissettirdiği bugünlerde, bireysel klimayı sağlıklı kullanmak için yapılması gerekenler var. Yıllık bakım, filtre temizliği ve kapalı mekan havalandırmasıyla klimalarımızı kullanabiliriz” dedi.
Webinar'ın video içeriğine alt link üzerinden ulaşılabilir.
https://www.youtube.com/watch?v=k_9_GQIrA0Y&t=2264s