CARMEL INN / AYAYORGİ - ÇEŞME - İZMİR

HAVA KAYNAKLI ISI POMPA UYGULAMASI

CARMEL INN / AYAYORGİ - ÇEŞME - İZMİR

13 adet lüks villadan oluşan projenin bulunduğu bölgede doğalgaz bulunmamaktadır. Isıtma ve sıcak su ihtiyacı için her bir villada 16 kW havadan suya ısı pompaları kullanılmıştır. Konutların ısıtma ihtiyacı için yerden ısıtma sistemi kullanılırken, sıcak su ihtiyacı temini için ısı pompaları için özel tek serpantinli boyler kullanılmaktadır.

Projede her bir konutun ısıtma ve sıcaksu ihtiyacını karşılamak için 16 kW Split tip ısı pompası kullanılmıştır. Çevre dostu R410A soğutucu akışkanın ODP (Ozon tabakasına zarar verme potansiyeli) değeri 0’dır. Projede ısı pompasının kullanımıyla birlikte sıvı yakıtlı kazana kıyasla yıllık ortalama 46 ton CO2 gazının çevreye salımının önüne geçilmiştir.

Yüksek verimli ısı pompalarının bölgedeki sezonsal verimliliği (SCOP) 6,20 değerlerine ulaşmaktadır. Isı pompaları, doğalgazın olmadığı bölgede kullanılabilecek diğer alternatiflere (katı yakıtlı, sıvı yakıtlı kazan vb.) kıyasla işletme maliyeti açısından çok daha avantajlı oluşu ve kolay kurulumu ile projede tercih edilmiştir.

Uygulama Tipi:
Hava kaynaklı ısı pompası
Ürün Tipi:
16 kW split

Cihaz/Sistem Kapasitesi:
208 kW
Cihaz/Sistem Verimliliği:
SCOP: 4,82
(Ortalama iklim şartına göre çıkış suyu sıcaklığı 35 oC)

Kullanılan Soğutucu Akışkan:
R410A
Kullanılan sistem sayesinde önlenilen CO2 emisyon miktarı:
CO2 gazının çevreye salımı 46 ton/yıl olarak azalmıştır.

ISI POMPASI ÇEŞİTLERİ

Su Kaynaklı Isı Pompaları: Bu tür ısı pompalarında yeraltı kaynak suları, deniz, kuyu, göl, nehir veya şehir şebekesinden elde edilen su ve atık sular ısı kaynağı olarak kullanılmaktadır. Su kaynaklı sistemler, kapalı çevrim ve açık çevrim olarak kendi içinde 2 gruba ayırılır. Kapalı çevrimde, su kaynağı içine borular yerleştirilen helezonik borular / boru demetleri içinde dolaşan suyun, kaynak ile ısı transferi sağlanır. Açık çevrim sistemlerde ise su doğrudan kaynaktan pompalar vasıtası ile alınır ve ısı pompasına gönderilir, bu sistemlerde genellikle arada plaka eşanjör kullanılır. Isı transferi sağlandıktan sonra kaynaktan alınan su tekrar kaynağa geri gönderilir.

Toprak Kaynaklı Isı Pompaları: Toprakla olan ısı alışverişi, toprağa yatay veya dikey olarak gömülmüş borular yani “toprak ısı değiştiricileriyle” gerçekleştirilir. Toprak altına gömülen borularda suyun dolaşımı ile toprak ile ısı tranferi yapması sağlanır. Toprak tarafının ısıl geçirgenlik değeri önemli parametrelerden biridir, bu değer ne kadar yüksek olursa o kadar yüksek transferi gerçekleşir.

TOP